Травні
залози
Травна система забезпечує наш організм необхідними
речовинами. Поживні речовини ми отримуємо з їжею. Харчові продукти не можуть
засвоюватися клітинами у незмінному вигляді. Білки, жири і вуглеводи, що
поступають з їжею спочатку розщеплюються до простих речовин: крохмаль
розпадається до глюкози, білки — до амінокислот, жири — до гліцеролу і жирних
кислот. Продукти розщеплення всмоктуються у кров і доставляються до тканин.
Потім у клітинах відбувається утворення вуглеводів, білків і жирів, необхідних
людському організму.
Травлення — сукупність процесів механічної обробки їжі,
розщеплення поживних речовин (білків, жирів і вуглеводів) на прості,
всмоктування продуктів, що утворилися.
1.
Процес травлення
поділяють на порожнинне, яке відбувається у шлунково-кишковому тракті і
пристінкове (мембранне), яке відбувається у клітинах.
Порожнинне травлення складається з процесів механічної та
хімічної обробки їжі.
Відбуваються ці процеси в органах травлення.
Система органів травлення складається з травного каналу (травного
тракту) і травних залоз.
У травному каналі їжа переміщується, перетравлюється, а
поживні продукти перетравлювання всмоктуються у кров і лімфу. До органів
травлення належать: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий і
товстий кишечник, пряма кишка, анальний отвір.
Стінки всіх органів травного тракту є трьохшаровими.
Зовнішній шар утворюється сполучнотканинною оболонкою, середній — складається з
гладеньких м'язів, а внутрішній — з епітеліальної тканини, що містить велику
кількість залоз (являє собою слизову оболонку).
2.
Травні залози
виділяють травні соки — спеціальні речовини для процесу травлення.
Дві великі залози (печінка і підшлункова) з'єднані протоками
з тонким кишечником.
-
Печінка — найбільша залоза тіла, маса якої —
1,5 — 2 кг. У її
спеціальних клітинах гепатоцитах щодоби утворюється 500 — 700 мл жовчі. Крім утворення жовчі печінка має захисну функцію:
шкідливі речовини та отрути, які потрапили до організму, знешкоджуються нею.
-
Підшлункова залоза
виробляє гормони (інсулін, глюкагон, сомастатин) та травний (підшлунковий, панкреатичний) сік, який містить ферменти, що розщеплюють усі поживні речовини:
ліпази — розщеплюють жири, трипсин — розщеплює білки, амілази —
розщеплюють складні вуглеводи.
-
Слинні залози
відкриваються у ротову порожнину. У слині, що виробляється слинними залозами є
ферменти, що розщеплюють вуглеводи. Наприклад, ферменти мальтаза та
птіалін розщеплюють крохмаль, що міститься у їжі, до глюкози.
-
Безліч дрібних залоз
містяться у слизовій шлунку і тонкого кишечника — це залози слизової оболонки. Секрети
залоз містять травні ферменти, що забезпечують гідроліз поживних речовин.
Шлунково-кишковий
тракт побудований таким чином, що їжа по ньому може просуватися в одному
напрямку: від ротової порожнини до ануса. Тому людина може продовжувати
харчуватися у той час, коли з'їдене раніше ще перетравлюється.
Немає коментарів:
Дописати коментар