Translate

Біологія у 9 класі

 

Травні залози

Травна система забезпечує наш організм необхідними речовинами. Поживні речовини ми отримуємо з їжею. Харчові продукти не можуть засвоюватися клітинами у незмінному вигляді. Білки, жири і вуглеводи, що поступають з їжею спочатку розщеплюються до простих речовин: крохмаль розпадається до глюкози, білки — до амінокислот, жири — до гліцеролу і жирних кислот. Продукти розщеплення всмоктуються у кров і доставляються до тканин. Потім у клітинах відбувається утворення вуглеводів, білків і жирів, необхідних людському організму.

Травлення — сукупність процесів механічної обробки їжі, розщеплення поживних речовин (білків, жирів і вуглеводів) на прості, всмоктування продуктів, що утворилися.

1.       Процес травлення поділяють на порожнинне, яке відбувається у шлунково-кишковому тракті і пристінкове (мембранне), яке відбувається у клітинах.

Порожнинне травлення складається з процесів механічної та хімічної обробки їжі.

Відбуваються ці процеси в органах травлення.

Система органів травлення складається з травного каналу (травного тракту) і травних залоз.

У травному каналі їжа переміщується, перетравлюється, а поживні продукти перетравлювання всмоктуються у кров і лімфу. До органів травлення належать: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник, пряма кишка, анальний отвір.

Стінки всіх органів травного тракту є трьохшаровими. Зовнішній шар утворюється сполучнотканинною оболонкою, середній — складається з гладеньких м'язів, а внутрішній — з епітеліальної тканини, що містить велику кількість залоз (являє собою слизову оболонку).

2.       Травні залози виділяють травні соки — спеціальні речовини для процесу травлення.

Дві великі залози (печінка і підшлункова) з'єднані протоками з тонким кишечником.

-           Печінка — найбільша залоза тіла, маса якої — 1,5 — 2 кг. У її спеціальних клітинах гепатоцитах щодоби утворюється 500 — 700 мл жовчі. Крім утворення жовчі печінка має захисну функцію: шкідливі речовини та отрути, які потрапили до організму, знешкоджуються нею.

-          Підшлункова залоза виробляє гормони (інсулін, глюкагон, сомастатин) та травний (підшлунковий, панкреатичний) сік, який містить ферменти, що розщеплюють усі поживні речовини: ліпази — розщеплюють жири, трипсин — розщеплює білки, амілази — розщеплюють складні вуглеводи.

-          Слинні залози відкриваються у ротову порожнину. У слині, що виробляється слинними залозами є ферменти, що розщеплюють вуглеводи. Наприклад, ферменти мальтаза та птіалін розщеплюють крохмаль, що міститься у їжі, до глюкози.

-          Безліч дрібних залоз містяться у слизовій шлунку і тонкого кишечника — це залози слизової оболонки. Секрети залоз містять травні ферменти, що забезпечують гідроліз поживних речовин.

 Шлунково-кишковий тракт побудований таким чином, що їжа по ньому може просуватися в одному напрямку: від ротової порожнини до ануса. Тому людина може продовжувати харчуватися у той час, коли з'їдене раніше ще перетравлюється.

Немає коментарів:

Дописати коментар